Kostka Mydla: naturalne mydla, mydlo w paście do twarzy, kulę kąpielowe

Chciałam przestawić Wam naturalne mydełka, które miałam okazje przetestować ostatnie czasy. Ich producentem jest firma Kostka Mydła to połączenie rzemiosła, pasji oraz naturalnych produktów. Jest to mydlarnia, która powstała zamiłowania do tworzenia rzeczy własnoręcznie. 

Wyroby kostki mydła przyciągają nas swoim kolorem i fakturom. Produkty są wytwarzane ręcznie, są dla Naszej skóry najlepsze i wskazane. 

Więcej o firmie znajdziemy: KLIK!

W ofercie firmy znajdziemy kosmetyki do twarzy, mydła, kulę kąpielowe, hydrolaty i zestawy. Ja wybrałam następujące produkty:
  • Kula Kąpielowa Lawendowa 
  • Kula Kąpielowa Nagietkowa 
  • Mydło Kawowe 
  • Mydło Lawendowe 
  • Mydło Miodowe 
  • Mydło Nagietkowe 
  • Mydło z Mlekiem Kokosowym


Kula kąpielowa

Kostka Mydła posiada w swojej kolekcji dwa rodzaje kuli kąpielowych: lawendowe i nagietkowe. Produkty pięknie wyglądają, mają intensywne zapachy. Kula kąpielowa na pierwsze wrażenie wydaje się twarda, bo leciutkim przyciśnięciu zaczyna się kruszyć. 

Jedna kula kąpielowa wystarczy nam na jedną aromatyczną kąpiel. Jak wrzucimy kulę do wody, to ona automatycznie w ciepłej wodzie się rozpuści i uwolni swoje substancje. Zapach produktu unosi się w całym mieszkaniu. Kąpiel z użyciem kul kąpielowym przynosi nam relaks, odczuwamy przyjemność. Po wyjściu z wanny nasze ciało pokryte jest pięknym zapachem. Skóra po zastosowaniu kuli kąpielowej staje się odżywiona i miękka w dotyku. Wychodząc z wanny trzeba uważać, bo rozpuszczone kulę kąpielowe stwarzają większą śliskość wanny. Zapach: lawendowy i nagietkowy. Waga: 55 g. 


Skład kuli kąpielowej lawendowej
  • Sodium Bicarbonate (soda oczyszczona) - ma zadanie pomocnicze: reguluje pH, zmiękcza wodę i powoduje zwiększanie rozpuszczalności innych związków. Jest aktywną substancją. Działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, oczyszczające, zmiękczające i niweluje podrażnienia.
  • Citrus Acid (kwas cytrynowy) - składnik pochodzenia roślinnego, konserwant, regulator kwasowości, powoduje usuwanie przebarwień i przy tym rozjaśnia naszą skórę, może powodować podrażnienia skóry, oczu i dróg oddechowych. 
  • Milk Powder (mleko w proszku) - działanie odżywiające, nawilżające i rozluźnia naszą skórę, odwleka proces starzenia skóry i wygładza powstałe już zmarszczki.
  • Coconut Oil (olej kokosowy) - emolient, działanie nawilżająco, odżywiające, regenerujące, natłuszczające, ochronne i zmiękczające. Można zauważyć po zastosowaniu, że poprawia nam nastrój i aromatyzuje. 
  • Lavandula Angustifolia Flower Extract (macerat lawendowy w medium oleju ze słodkich migdałów)  - ekstrakt, działa łagodząco i odkaża skórę głowy. Bardzo dobrze działa na łupież i wypryski. Poprawia poziom nawilżenia skóry. 
  • Prunus Amygdalus Dulcis Oil (olej migdałowy) - składnik obfity w witaminy A i E, działanie natłuszczające, zmiękczające, wygładzające i nawilżające. Zwiększa ukrwienie naszej skóry, poprawia koloryt, uśmierza stany zapalne oraz  chroni skórę przed warunkami zewnętrznymi, np. mróz, słońce,wiatr. Oddziałuje na właściwe funkcjonowanie cementu międzykomórkowego.
  • Macadamia (Macadamia ternifolia) Seed Oil (olej makadamia) emolient, pełni funkcje natłuszczającą, nawilżającą, uelastyczniającą, wygładzającą.  
  • Lavandula Angustifolia Oil (olej lawendowy) - ma działanie odmładzające, antyseptyczne, wygładzające i dezynfekujące.
  • Linalool (linalol)** - substancja zapachowa, ma działanie bakteriobójcze, przeciwdziałaniu brzydkiego zapachu np. potu, naśladuje zapach konwalii.
  • Geraniol (geraniol)** - kompozycja zapachowa, doprowadza do zniknięcia nieprzyjemnych zapachów. 
  • Limonene (limonen)** - nadaje skórze zapachu cytryny, naśladuje zapach skórki cytrynowej, składnik kompozycji zapachowej. 
**Naturalne składniki olejku eterycznego, mogące być potencjalnymi alergenami

Kulę Kąpielową Lawendowa można zakupić: KLIK!

Skład kuli kąpielowej nagietkowej
  • Sodium Bicarbonate (soda oczyszczona) - ma zadanie pomocnicze: reguluje pH, zmiękcza wodę i powoduje zwiększanie rozpuszczalności innych związków. Jest aktywną substancją. Działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, oczyszczające, zmiękczające i niweluje podrażnienia. 
  • Citrus Acid (kwas cytrynowy) - składnik pochodzenia roślinnego, konserwant, regulator kwasowości, powoduje usuwanie przebarwień i przy tym rozjaśnia naszą skórę, może powodować podrażnienia skóry, oczu i dróg oddechowych. 
  • Milk Powder (mleko w proszku) - działanie odżywiające, nawilżające i rozluźnia naszą skórę, odwleka proces starzenia skóry i wygładza powstałe już zmarszczki.
  • Coconut Oil (olej kokosowy) - emolient, działanie nawilżająco, odżywiające, regenerujące, natłuszczające, ochronne i zmiękczające. Można zauważyć po zastosowaniu, że poprawia nam nastrój i aromatyzuje.
  • Calendula Officinalis Flower Extract (ekstrakt z nagietka lekarskiego) - pomaga nam w zabliźnianiu i gojeniu ran, koi podrażnienia, działanie przeciwgrzybiczne, antybiotyczne, zawiera w składzie witaminę A. 
  • Prunus Amygdalus Dulcis Oil (olej migdałowy) - składnik obfity w witaminy A i E, działanie natłuszczające, zmiękczające, wygładzające i nawilżające. Zwiększa ukrwienie naszej skóry, poprawia koloryt, uśmierza stany zapalne oraz  chroni skórę przed warunkami zewnętrznymi, np. mróz, słońce,wiatr. Oddziałuje na właściwe funkcjonowanie cementu międzykomórkowego.
  • Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil - olej słonecznikowy ma właściwości przeciwrodnikowe, przeciwzapalne i normalizujące. 
  • Daucus Carota (olej marchwiowy) - odpowiada za zwiększenie jędrności i napięcia naszej skóry, doprowadza do likwidacji drobnych powstałych zmarszczek. Karoteny zwiększają proces opalania, związku z tym skóra osiąga jednolitą barwę. Olej marchwiowy posiada właściwości fotoochronne, wyniku czego chroni naszą skórę przed szkodliwym wpływem promieni UV.
  • Callendula Officinalis (nagietek lekarski) - działanie przeciwzapalne, przyśpiesza proces ziarninowania i gojenia ran. Nagietek jest używany w sytuacji kiedy dochodzi do trudności w gojeniu się ran [ropnych, oparzeń, odmrożeń, wykwitach skórnych, liszajach, stłuczeniach lub ukąszeniu owadów]. Callendula Officinalis można stosować w błonie śluzowej jamy ustnej i pochwy oraz zapaleniu spojówek. Nagietek używać możemy do pielęgnacji naszej skóry szorstkiej, popękanej i zniszczonej. 
  • Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil (olejek pomarańczowy) - działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne, łagodzące, przeciwzmarszczkowe i antynowotworowe. Ma świeży i soczysty zapach. Przyśpiesza proces przyswajania koenzymu Q 10.
  • Citrus Nobilis (Mandarin Orange) Peel Oil (olejek klementynkowy) - substancja zapachowa. Działanie antyseptyczne, odświeżające, tonizujące, rozjaśniające, gojące i odwleka proces starzenia skóry.  
  • Cananga Odorata Flower Oil (olejek z kwiatu jagodlinu wonnego៶olejek ylangowy) - doprowadza do zmniejszenia się procesu przetłuszczania skóry. Odpowiednio działa na ukrwienie. Znajdziemy ten składnik często w produktach do pielęgnacji skóry głowy. Pomaga nam walce z wypadaniem włosów. 
  • Benzyl Benzoate** - organiczny związek aromatyczny, konserwant. 
  • Benzyl Salicylate (Salicylan benzylu)** - składnik zapachowy, pochłaniająca promienie UV oraz filtr przeciwsłoneczny.  
  • Farnesol** - składnik kompozycji zapachowej, naśladuje zapach konwalii. 
  • Geraniol (Geraniol)**- kompozycja zapachowa, doprowadza do zniknięcia nieprzyjemnych zapachów.  
  • Linalool (linalol)**- substancja zapachowa, ma działanie bakteriobójcze, przeciwdziałaniu brzydkiego zapachu np. potu, naśladuje zapach konwalii. 
  • Eugenol (eugenol)**- naśladuje zapach goździków. 
  • Isoeugenol** - substancja zapachowa, naśladuje zapach goździków, prawdopodobnie alergen.  
  • Benzyl Alcohol (alkohol beznzylowy)** - konserwant pochodzenia chemicznego, który jest otrzymany z ropy naftowej lub smoły węglowej. Zazwyczaj używany jako rozpuszczalnik lub zmywacz do farb lub lakierów. W perfumerii stosowany jako estry do stworzenia kompozycji zapachowej. Jeśli użyjemy dużej ilości Benzyl Alcohol, to możemy podrażnić skórę.
  • Cinnamyl Alcohol (alkohol cynamonowy)** - naśladuje zapach hiacyntu. Znajdziemy go na liściach, które są prawdopodobnie alergenami.
  • Citral**- substancja zapachowa, naśladuje zapach cytryny, prawdopodobnie alergen.
  • Coumarin** - substancja zapachowa. 
  • Citronellol (cytronelol)** - kompozycja zapachowa, nadaje woń róży i geranium. 
  • Limonene (limonen)** - nadaje skórze zapachu cytryny, naśladuje zapach skórki cytrynowej, składnik kompozycji zapachowej. 
**Naturalne składniki olejku eterycznego, mogące być potencjalnymi alergenami

Kulę Kąpielową Nagietkową można zakupić: KLIK!

Mydło w paście do twarzy

Pierwszy raz miałam okazje poznać z bliska mydło w paście do twarzy, czyli inaczej mówiąc lniane mydło potasowe stworzone do głębokiego oczyszczania skóry twarzy. Odpowiednie dla cery trądzikowej, tłustej, mieszanej, z rozszerzonymi porami i problemowej. Zapach przypomina nam woń ziół. Niewielką ilość mydła w paście nakładamy na lekko zwilżoną twarz i rozprowadzamy dokładnie kolistymi ruchami. Kolejnym krokiem jest wykonanie masażu twarzy mokrymi dłońmi. Kosmetyk można dla lepszego efektu zostawić na skórze twarzy na 3 - 5 minut, następnie dokładnie spłukać wodą. Mydło w paście stosujemy 2 - 3 razy w tygodniu lub według własny potrzeb. Trzeba uważać na okolice oczu. Jak wystąpi reakcje alergiczna to zaprzestać stosowania produktu. Pojemność: 120 ml.


Skład mydła w paście do twarzy
  • Potassium Linseedate (Zmydlony olej lniany) - działanie natłuszczające, przeciwzapalne, przeciwświądowe, zwiększyć proces regeneracji naskórka. Potassium Linseedate może być stosowane w walce z łojotokiem, trądzikiem i zmianami zaskórnikowych. 
  • Glycerin [gliceryna] - preparat pochodzenia naturalnego, działanie nawilżające, łagodzące podrażnienia, wygładzające, zatrzymuje wilgoć.
  • Achillea Millefolium Flower Extract (wyciąg z krwawnika pospolitego) - działanie uspokajające, przeciwstarzeniowe, łagodzi podrażnienia, niweluje uczucie świądu, pomaga w naprawie uszkodzonych naskórków, poprawia wahania ciśnienia krwi, zwiększa możliwość gojenia się ran, niweluje powstałe zmarszczki i zmniejsza pory. Wykazuje działania żółciopędne, rozkurczowe, ściągające, przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwłupieżowe i antybakteryjne. 
  • Viola Tricolor Extract (ekstrakt z fiołka trójbarwnego (bratka)) - obejmuje w składzie saponiny, flawonoidy, antocyjany, karetonoidy, garbniki, kwas salicylowy i kwas kawowy. Pomoże nam w walce z trądzikiem, łagodzi łojotok. Pomaga w gojeniu ran, zadrapań i owrzodzeń. Zabezpiecza naczynia krwionośne. Nasza skóra po zastosowaniu Viola Tricolor Extract stanie się rozjaśniona, wygładzona i delikatna. 
  • Activated Charcoal (węgiel aktywny) - pomoże nam w walce z trądzikiem, zaskórnikami, wybieleniu zębów oraz walce z przetłuszczaniem się włosów. Zalecany jest dla cery tłustej i trądzikowej. Stosowane w leczeniu biegunek i w problemach z układem pokarmowym. 
  • Calophyllum Inophyllum Seed Oil (olej z pestek tamanu) - działanie uelastyczniające, nawilżające, odżywiające, dobrze się wchłania. Używane przy chorobach skóry, włosów, skóry głowy np. trądziku, łupieżu, łuszczycy, zapalenia mieszków włosowych i łysienia. Przyśpiesza proces gojenia ran. Pomaga w walce z nadmiarem i tworzeniem się zaskórników.
  • Ricinus Communis Seed Oil (olej rycynowy) - emolient, otrzymujemy go przez tłoczenie nasion na zimno. Działanie zmiękczające i odżywcze na skórę, włosy i wzmacnianie cebulków włosów. Jest bardzo bogaty w kwasy tłuszczowe. 
  • Lavandula Angustifolia Oil (olej lawendowy) - ma działanie odmładzające, antyseptyczne, wygładzające i dezynfekujące.
  • Litsea Cubeba Essential Oil (olejek May Chang) - pomaga w walce z wydzielanym łojem, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, przeciwłojotokowi, przypomina nam zapach olejku lemongrasowego tylko jest nieco słodszy. niweluje zapachy innych składników. stosowane w perfumowanych mydełkach. substancja zapachowa. 
  • Citral** - substancja zapachowa, naśladuje zapach cytryny, prawdopodobnie alergen.
  • Linalool (linalol)**- substancja zapachowa, ma działanie bakteriobójcze, przeciwdziałaniu brzydkiego zapachu np. potu, naśladuje zapach konwalii.  
  • Limonene (limonen)**- nadaje skórze zapachu cytryny, naśladuje zapach skórki cytrynowej, składnik kompozycji zapachowej. 
  • Citronellol (cytronelol)**- kompozycja zapachowa, nadaje woń róży i geranium. 
  • Geraniol (Geraniol)**- kompozycja zapachowa, doprowadza do zniknięcia nieprzyjemnych zapachów. 
**Naturalne składniki olejku eterycznego, mogące być potencjalnymi alergenami

Mydło w paście do twarzy można zakupić: KLIK!

Naturalne mydła

Kostka Mydła posiada w swojej ofercie wiele rodzajów mydeł w kostkach. Możemy zakupić: mydełko kawowe, lniane, jedwabne, lawendowe, z mlekiem owsianym, z mlekiem kokosowym, nagietkowe, miodowe, jogurtowe. Mydła stworzone jest ręcznie i umieszczone papierowym woreczku z danymi o produkcie. 

Każde mydło to inna budowa, wygląd, zapach, barwa. Z wyglądu i kolorystycznie najbardziej podobało mi się mydło kawowe. Najbardziej intensywny zapach miało mydło lawendowe. Kostkę mydła przed użyciem musimy dokładnie zwilżyć. Przy użyciu mydeł zobaczymy delikatną piankę. 

Nasza skóra po zastosowaniu mydełek staje się nawilżona, zregenerowana i posiada większą jędrność. Mydełka starczają na długo okres czasu, są bardzo wydajne i wolno się zmywają. Waga: 110 g

Skład mydła z mlekiem kokosowym
  • Sodium Olivate (sól sodowa kwasu tłuszczowego z oliwy z oliwek) - substancja myjąca.
  • Sodium Shea Butterate  (masło shea) - substancja myjąca. 
  • Sodium Cocoate (olej kokosowy) - emolient, działanie nawilżająco, odżywiające, regenerujące, natłuszczające, ochronne i zmiękczające. Można zauważyć po zastosowaniu, że poprawia nam nastrój i aromatyzuje. 
  • Sodium Almondate (olej ze słodkich migdałów) - substancja myjąca.
  • Sodium Castorate (olej rycynowy) - emolient, otrzymujemy go przez tłoczenie nasion na zimno. Działanie zmiękczające i odżywcze na skórę, włosy i wzmacnianie cebulków włosów. Jest bardzo bogaty w kwasy tłuszczowe.
  • Sodium Cacao Butterate (masło kakaowe) - działanie nawilżające, myjące, detergent, surfaktant, tensyd, konsystencjotwórczej, aktywne, odżywcze, powierzchniowo czynna i odżywienie naszej skóry. 
  • Glycerin [gliceryna] - preparat pochodzenia naturalnego, działanie nawilżające, łagodzące podrażnienia, wygładzające, zatrzymuje wilgoć.
  • Cocos Nucifera Fruit Extract (Ekstrakt z kokosa) - emolient, działanie nawilżające, natłuszczające, kondycjonujące, aktywne, kojące, łagodzące, odżywcze, zmiękczające sucha skórę.

Mydło z mlekiem kokosowym można zakupić: KLIK!

Skład mydła nagietkowego
  • Sodium Olivate (sól sodowa kwasu tłuszczowego z oliwy z oliwek) - substancja myjąca.
  • Sodium Cocoate (olej kokosowy) - emolient, działanie nawilżająco, odżywiające, regenerujące, natłuszczające, ochronne i zmiękczające. Można zauważyć po zastosowaniu, że poprawia nam nastrój i aromatyzuje.  
  • Sodium Shea Butterate (masło shea) - substancja myjąca.  
  • Sodium Castorate (olej rycynowy) - emolient, otrzymujemy go przez tłoczenie nasion na zimno. Działanie zmiękczające i odżywcze na skórę, włosy i wzmacnianie cebulków włosów. Jest bardzo bogaty w kwasy tłuszczowe.
  • Sodium Palmate (czerwony olej z owoców palmy oleistej) -  nierafinowany, pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych. Działanie zmiękczające, wygładzające, odżywiające, kondycjonujące i nadające połysk.
  • Sodium Cacao Butterate (masło kakaowe) - działanie nawilżające, myjące, detergent, surfaktant, tensyd, konsystencjotwórczej, aktywne, odżywcze, powierzchniowo czynna i odżywienie naszej skóry 
  • Glycerin [gliceryna] - preparat pochodzenia naturalnego, działanie nawilżające, łagodzące podrażnienia, wygładzające, zatrzymuje wilgoć.
  • Calendula Officinalis (Flower) Extract (ekstrakt z nagietka lekarskiego) - pomaga nam w zabliźnianiu i gojeniu ran, koi podrażnienia, działanie przeciwgrzybiczne, antybiotyczne, zawiera w składzie witaminę A. 
  • Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil (olejek pomarańczowy) - działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne, łagodzące, przeciwzmarszczkowe i antynowotworowe. Ma świeży i soczysty zapach. Przyśpiesza proces przyswajania koenzymu Q 10. 
  • Citrus Reticulata Peel Oil (olejek cytrynowy) - ma działanie przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne i wybielające. Pomaga w walce z nadmiarem łoju i zaskórników. Jak zastosujemy olejek cytrynowy jako składnik w kosmetyku to poprawi się nam zapach produktu.  
  • Juniperus Virginiana Wood Oil (olej drzewny) 
  • Lavandula Angustifolia Oil (olej lawendowy) - ma działanie odmładzające, antyseptyczne, wygładzające i dezynfekujące. 
  • Mica [mika](CI 77019)*** - barwnik naturalny mineralny, powoduje rozświetlenie skóry. Składnik jest wydobywany z ziemi, związku z tym może zawierać śladowe ilości metali ciężkich. 
  • Cananga Odorata Flower Oil (olejek z kwiatu jagodlinu wonnego៶olejek ylangowy) - doprowadza do zmniejszenia się procesu przetłuszczania skóry. Odpowiednio działa na ukrwienie. Znajdziemy ten składnik często w produktach do pielęgnacji skóry głowy. Pomaga nam walce z wypadaniem włosów. 
  • Titanium Dioxide  [dwutlenek tytanu] (CI 77891)***, Cl 74260***, CI 11741***. 
  • Limonene (limonen)** - nadaje skórze zapachu cytryny, naśladuje zapach skórki cytrynowej, składnik kompozycji zapachowej. 
  • Linalool (linalol)** - substancja zapachowa, ma działanie bakteriobójcze, przeciwdziałaniu brzydkiego zapachu np. potu, naśladuje zapach konwalii. 
  • Citral** - substancja zapachowa, naśladuje zapach cytryny, prawdopodobnie alergen.  
  • Benzyl Benzoate (alkohol beznzylowy)** konserwant pochodzenia chemicznego, który jest otrzymany z ropy naftowej lub smoły węglowej. Zazwyczaj używany jako rozpuszczalnik lub zmywacz do farb lub lakierów. W perfumerii stosowany jako estry do stworzenia kompozycji zapachowej. Jeśli użyjemy dużej ilości Benzyl Alcohol, to możemy podrażnić skórę.
** Naturalne składniki olejku eterycznego, mogące być potencjalnymi alergenami
***Składniki miki mineralnej, naturalnego barwnika

Mydło Nagietkowe można zakupić: KLIK!

Skład mydła miodowego
  • Sodium Olivate (sól sodowa kwasu tłuszczowego z oliwy z oliwek) - substancja myjąca.
  • Sodium Cocoate (olej kokosowy) - emolient, działanie nawilżająco, odżywiające, regenerujące, natłuszczające, ochronne i zmiękczające. Można zauważyć po zastosowaniu, że poprawia nam nastrój i aromatyzuje.   
  • Sodium Shea Butterate (masło shea) - substancja myjąca.
  • Sodium Ricate (olej z otrębów ryżowych) - działanie nawilżające, ulepsza elastyczność naskórka oraz kondycję włosów. Niweluje proces starzenia się naszej skóry. 
  • Sodium Castorate (olej rycynowy) - emolient, otrzymujemy go przez tłoczenie nasion na zimno. Działanie zmiękczające i odżywcze na skórę, włosy i wzmacnianie cebulków włosów. Jest bardzo bogaty w kwasy tłuszczowe.
  • Beeswax (wosk pszczeli) - estry kwasów tłuszczowych, alkohole woskowe, sterole i karotenoidy, nierozpuszczalne w wodzie, działanie wygładzające i natłuszczające. 
  • Glycerin [gliceryna] - preparat pochodzenia naturalnego, działanie nawilżające, łagodzące podrażnienia, wygładzające, zatrzymuje wilgoć. 
  • Honey (miód) - działanie bakteriobójcze, nawilżające, kojące, niweluje ryzyko powstawania bliznowców. Ułatwia proces gojenia się ran. Łagodzi i nawilża podrażnienia skóry. 
  • Ultramarines [fiolet ultramarynowy] (CI 77007 [lazuryt] ) - składnik pochodzenia naturalnego, syntetyczna, barwnik. 

Mydło Miodowe można zakupić: KLIK!

Skład mydła kawowego



  • Coffea Robusta Extract (napar kawowy) -  składnik kondycjonująca, aktywna, antyseptyczna, przeciwzapalna. Jest reduktorem tkanki łącznej. Substancja pochodzenia naturalnego i roślinnego. 
  • Sodium Olivate (sól sodowa kwasu tłuszczowego z oliwy z oliwek) - substancja myjąca.
  • Sodium Cocoate (olej kokosowy) - emolient, działanie nawilżająco, odżywiające, regenerujące, natłuszczające, ochronne i zmiękczające. Można zauważyć po zastosowaniu, że poprawia nam nastrój i aromatyzuje.   
  • Sodium Shea Butterate (masło shea) - substancja myjąca.
  • Sodium Cacao Butterate (masło kakaowe) - działanie nawilżające, myjące, detergent, surfaktant, tensyd, konsystencjotwórczej, aktywne, odżywcze, powierzchniowo czynna i odżywienie naszej skóry.
  • Sodium Ricate (olej z otrębów ryżowych) - działanie nawilżające, ulepsza elastyczność naskórka oraz kondycję włosów. Niweluje proces starzenia się naszej skóry. 
  • Sodium Castorate (olej rycynowy) - emolient, otrzymujemy go przez tłoczenie nasion na zimno. Działanie zmiękczające i odżywcze na skórę, włosy i wzmacnianie cebulków włosów. Jest bardzo bogaty w kwasy tłuszczowe.
  • Glycerin [gliceryna] - preparat pochodzenia naturalnego, działanie nawilżające, łagodzące podrażnienia, wygładzające, zatrzymuje wilgoć.  
  • Parfum  - substancja zapachowa. 
  • Coffea Robusta (kawa kongijska) - substancja pochodzenia naturalnego i roślinnego. Składnik kondycjonujący, aktywny, antyseptyczny i przeciwzapalny. Reduktor tkanki tłuszczowej. 
  • Theobroma Cacao Seed Powder (masło z nasion kakaowca właściwego) - emolient, substancja natłuszczająca, ochronna, maskująca. 
  • Benzyl Alcohol (alkohol beznzylowy)* - konserwant pochodzenia chemicznego, który jest otrzymany z ropy naftowej lub smoły węglowej. Zazwyczaj używany jako rozpuszczalnik lub zmywacz do farb lub lakierów. W perfumerii stosowany jako estry do stworzenia kompozycji zapachowej. Jeśli użyjemy dużej ilości Benzyl Alcohol, to możemy podrażnić skórę.

Mydło Kawowe można zakupić: KLIK!

Skład mydła lawendowego
  • Lavandula Angustifolia Flower Extract (macerat lawendowy w medium oleju ze słodkich migdałów)  - ekstrakt, działa łagodząco i odkaża skórę głowy. Bardzo dobrze działa na łupież i wypryski. Poprawia poziom nawilżenia skóry.
  • Sodium Olivate (sól sodowa kwasu tłuszczowego z oliwy z oliwek) - substancja myjąca.
  • Sodium Cocoate (olej kokosowy) - emolient, działanie nawilżająco, odżywiające, regenerujące, natłuszczające, ochronne i zmiękczające. Można zauważyć po zastosowaniu, że poprawia nam nastrój i aromatyzuje.   
  • Sodium Shea Butterate (masło shea) - substancja myjąca.
  • Sodium Cacao Butterate (masło kakaowe) - działanie nawilżające, myjące, detergent, surfaktant, tensyd, konsystencjotwórczej, aktywne, odżywcze, powierzchniowo czynna i odżywienie naszej skóry.
  • Sodium Castorate (olej rycynowy) - emolient, otrzymujemy go przez tłoczenie nasion na zimno. Działanie zmiękczające i odżywcze na skórę, włosy i wzmacnianie cebulków włosów. Jest bardzo bogaty w kwasy tłuszczowe.
  • Glycerin [gliceryna] - preparat pochodzenia naturalnego, działanie nawilżające, łagodzące podrażnienia, wygładzające, zatrzymuje wilgoć.  
  • Lavandula Angustifolia Oil (olej lawendowy) - ma działanie odmładzające, antyseptyczne, wygładzające i dezynfekujące.
  • CI 77019, CI 77891, CI 51319, Cl 74260 - miki mineralne, barwniki naturalne.
  • Linalool (linalol)** - substancja zapachowa, ma działanie bakteriobójcze, przeciwdziałaniu brzydkiego zapachu np. potu, naśladuje zapach konwalii.
  • Geraniol (geraniol)** - kompozycja zapachowa, doprowadza do zniknięcia nieprzyjemnych zapachów. 
  • Limonene (limonen)**- nadaje skórze zapachu cytryny, naśladuje zapach skórki cytrynowej, składnik kompozycji zapachowej. 
** Naturalne składniki olejku eterycznego, mogące być potencjalnymi alergenami

Mydło Lawendowe można zakupić: KLIK!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Karoliny Kosmetyki , Blogger