Lawenda. Zapach, który posiada właściwości lecznicze.


Lawenda wywodzi się od rodziny Lamicea, czyli wargowate. Lawenda uprawiania była przypuszczalnie w Indii, Persji lub Wyspach Kanaryjskich. Później została przywieziona na tereny Morza Śródziemnego. Obecnie lawenda jest uprawiana w przeróżnych rejonach naszego świata, ma zastosowanie w perfumeryjne. Rzymianie najczęściej stosowali lawendę do kąpieli.

Lawendowy zapach kojarzony jest ze spokojem, bezpieczeństwem, słońcem i relaksem. Aromat przypomina mi okres dzieciństwa, który spędzony był na wsi. W domu cioci zawsze w pokoju stały gałązki i kwiaty lawendy, było czuć w całym domu piękny woń. Ciocia suszyła kwiaty lawendy, po wysuszeniu robiła pachnące saszetki, które wkładała do szaf, między pościel i bieliznę.

Lawenda ma niesamowity fioletowy kolor. Niekiedy zastanawiam się czy lepiej wąchać, czy patrzeć na nią. Kwiat ma piękną barwę. 

Olejek lawendowy swego czasu stosowany był do produkcji perfum. Ma niesamowite działanie, które będą nam przyjąć w danej chwili, do każdej pory dnia lub nastroju. Wieczorem, kiedy zastosujemy produkty z lawendą poczujemy wyciszenie, rozluźnienie, zrelaksowanie, szybciej i lepiej zaśniemy. Rano w momencie obudzenia będziemy odświeżeni, pełni energii i pobudzenia do pracy oraz całodniowego działania. Po ciężkim dniu lawenda przyniesie ulgę przy napięciach mięśniowych. Zapach lawendy łagodzi ból mięśni, bóle głowy, migreny oraz kaszel. Lawenda pomaga w poprawie: nastroju, pogody ducha. Działa to jaki naturalny antydepresant, który związku z tym poprawia naszą harmonię. 

Lawenda posiada różne właściwości i zastosowania. Możemy w tym miejscu wymienić aromaterapię, produkty do pielęgnacji skóry i włosów. Słowo lawenda wywodzi się z języka łacińskiego "lavare" co oznacza "myć się" lub "kąpać się". Lawenda w obecnych czasach stosowana jest jako składnik kosmetyków do wrażliwej i delikatnej skóry. Lawenda pomaga w regeneracji naskórka i w łagodzeniu podrażnień. Dlatego sprawdza się super w produktach dla osób o cerze wrażliwej i delikatnej. 

Lawenda to roślina ozdobna, jak i również zioło. Zioła posiadają właściwości lecznicze. Obecnie się do używania jej w kosmetykach naturalnych. 

Lawenda działa dobrze na stres. Dzisiaj świat narażony jest na ciągły stres. Skutkiem tego jest to, że nasza skóra zbytnio się napina. Na skórze naszej głowy możemy zauważyć ściągnięcia, które mogą doprowadzić do zbyt małego dotlenienia. Jest to jeden ze syndromów wypadania włosów. Dobrym rozwiązaniem na ten problem jest masaż głowy, który pozwoli nam pozbyć się powstających napięć. Olej lawendowy to odpowiedni środek to takich zadań, ponieważ posiada w swoim składzie 40 składników aktywnych. Jak dobrze pamiętamy lawenda i olejek lawendowy posiada działania łagodzące, odkażające, rozkurczające i uspokajające. 

Wiele osób cierpi na wrażliwą skórę głowy. Wyniku czego mogą odczuwać swędzenie, szorstkość i uczucie napięcia głowy. Takie osoby mogą także zauważyć u siebie problem z łamliwością i delikatnością włosów. Żeby z tym wszystkim walczyć powinniśmy wybierać tylko kosmetyki, które zawierają w składzie olejki eteryczne z lawendy. Lawenda posiada właściwości lecznicze, łagodzące i relaksacyjne. Olejek lawendowy najczęściej stosowany w fitoterapii, kiedy mamy do czynienia z leczeniem bardzo wrażliwej skóry. 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Karoliny Kosmetyki , Blogger